Családi ház, lakás vásárlási tanácsok

Családi ház vagy lakás vásárlás előtt áll?

Az alábbiakban leírtakkal próbálunk Önnek segíteni a megfelelő használt családi ház vagy használt lakás vásárlás eldöntésében:

 • Még mielőtt nézegetni kezdené az eladó lakás és eladó családi ház hirdetések százait, érdemes eldönteni, hogy mekkora összeget szán a megvásárolandó ingatlan megvételére, illetve ezt készpénzből, vagy hitelből szeretné megvalósítani.
 • Ha ezt eldöntöttük, illetőleg azt is megfontoltuk, hogy családi ház, vagy lakás vásárlás mellett döntünk, akkor érdemes elkezdeni nézelődni a magyarországi ingatlan hirdetési oldalakon - eladó családi ház, lakás hirdetések itt megtekintheti - ahol rengeteg ingatlaniroda ajánlatát is megtaláljuk, de természetesen találunk magánszemély által kínált használt családi ház és lakás hirdetéseket is.
 • Vigyázzunk a túl olcsón meghirdetett eladó családi ház és lakás hirdetésekkel, hacsak az nem egy bedőlt hiteles ingatlan, de egyéb esetben megfontoltan járjunk el ezekkel kapcsolatban, ugyan is az nem véletlenül olcsó. Általában, de nem utolsó sorban Budapesten találhatunk ilyen olcsó eladó lakás, családi ház hirdetéseket, melyek jelentős része egy-egy rossz hírű kerület kétes utcájában található. Ezzel nem szeretnék senkit sem eltántorítani a vásárlástól, csak mielőtt egy ilyen vásárlási döntést meghozunk, érdemes megfelelően tájékozódni a környékről, nehogy a későbbiekben egy olyan lakás, családi ház boldog tulajdonosai legyünk, melyet azután lehetetlen eladni, és kiadni is.
 • Maradjunk még mindig a fővárosi eladó ingatlan hirdetéseknél - rákerestünk egy hirdetési oldalon, mondjuk egy budapesti IX. kerületi lakásra, és minden szempontból tökéletesnek találtuk az ingatlant, de még csak fényképeken láttuk. Vigyázzunk egy-egy családi ház vagy lakás fényképei alapján ne szeressünk bele az ingatlanba, mivel ez csak egy fénykép, melynek a technikáiból az ingatlanosok külön képzést kapnak. Szóval ha megvan a pontos cím, menjünk el, és járjuk be a környéket, még mielőtt az eladó megmutatná nekünk személyesen a házat, ez akár lehet egy családi séta, kikapcsolódás is - "FONTOS" - ne csak autóval járjuk be az ingatlan környékét, hanem igen is szálljunk ki az autóból, sétáljunk, esetleg beszélgessünk a környéken lakó emberekkel.
 • Mondjuk a fentiek alapján megfelelőnek találtuk az eladó lakást, akkor hívjuk fel a tulajdonost, és beszéljünk meg vele egy időpontot, hogy a lakást személyesen is megnézhessük.

Mire figyeljünk oda családi ház vásárlása esetén?

 • Ha egy apróhirdetési oldalon megtaláltuk a nekünk megfelelő eladó családi házat, akkor szintén azt tudom javasolni, hogy még mielőtt az eladó megmutatná nekünk ezt az eladó családi házat, azt megelőzően kérjük el az ingatlan címét, és látogassunk el oda. Vagy ha ez az eladó családi ház túl messze van a jelenlegi lakhelyünktől, akkor beszéljünk meg az eladóval egy időpontot, és mi hamarabb menjünk oda megnézni a családi ház környékét, elhelyezkedését, és szintén járjuk be a ház környékét, sétájunk, nézzünk szét, és akár beszélgessünk a környéken lakókkal.
 • Egy családi ház megvétele előtt mindenképpen nézzük meg a házat kívül-belül, járjuk körbe, így esetleg megtudhatjuk azt, hogy a ház nincs-e mesülyedve, ezt a repedésekből, ha nem lett megfelelően kijavítva, megállapíthatjuk.
 • Ne hagyjuk ki, és ha van, menjünk fel az eladó családi ház padlására, illetve menjünk le a pincébe is. A családi ház padlásán nézzük meg a gerendákat, hogy azok milyen állapotban vannak, nincsenek-e elszuvasodva, elkorhadva.
 • Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy családi ház rejtett hibáit igen nehéz észrevenni egy nem szakavatott szemnek, ezért ha a vásárlási szándékunk komoly, érdemes még mielőtt a szerződést aláírnánk egy szakemberrel, statikus, vagy építésszel is ismételten megnézni a családi házat, aki nagy valószínűséggel észre fogja venni a ház esetleges hibáit (vizes, penészes, szerkezeti vagy éppen statikai gond van a családi házzal).
 • Még egy jótanács: az eladó családi házat többször, több napszakban is nézzük meg, illetőleg menjünk oda a családi házhoz bejelentkezés nélkül is, melyből több pozitív, vagy éppen negatív tapasztalatot szűrhetünk le. Illetőleg vigyünk el más embereket is, pl.: szülőket, barátokat megnézni a családi házat, több szem, többet lát alapon.
 • Ne ugorjunk bele az első eladó családi ház megvásárlásába, lehetőleg nézzünk meg több eladó ingatlant is - jelenleg a magyarországi eladó családi ház hirdetések száma meghaladja a korábbi átlagot - mivel erre minden lehetőségünk megvan. Az eladó családi házak közt válogatva, azt is vegyük figyelembe, hogy mennyi az az összeg, melyet családi ház vásárlására szánunk, illetőleg azt is mérlegeljük, hogy a megvásárolandó családi ház felújítására milyen összeget kell majd ráfordítanunk.